Hoe is thee eigenlijk ontstaan??

De geschiedenis van thee
Het is tegenwoordig heel vanzelfsprekend dat er iedere dag kopjes thee worden gedronken door de hele bevolking, zowel door de Nederlandse bevolking als door een groot deel van de wereldbevolking. Vroeger was dat echter heel anders, thee heeft een hele lange weg moeten afleggen om de hele wereld te bereiken. Thee heeft daardoor een hele rijke geschiedenis!
(In deze blog zullen we vooral aandacht besteden aan het ontstaan van thee in China en de afgelegde weg naar Nederland)

Het ontstaan
Over het ontstaan van de drank thee zijn vele legendes. De populairste legende is die van de Chinese keizer Shen Nung. De keizer dronk alleen maar gekookt water, omdat het water dan schoon zou zijn. Op een dag blies de wind een blaadje van een theestruik in zijn kom. Het blad gaf een aroma af aan het water en de keizer dronk ervan. Hij vond de drank opwekkend en verfrissend. Hij liet onmiddellijk theeplanten in zijn tuin planten en het idee verspreidde zich snel.
lu yuOf je de legende wel of niet gelooft, China wordt beschouwd als het land waar thee oorspronkelijk vandaan komt. Er is geen feitelijk bewijs voor hoe thee echt is ontdekt, maar de eerste schriftelijke bronnen over thee dateren uit de achtste eeuw. De bronnen werden gepubliceerd door Lu Yu, een Chinese thee-meester. Lu Yu stak zijn passie voor thee in het schrijven van meerdere boeken over thee. Zijn eerste boek over thee heette ‘Cha Ching’. In zijn boeken beschreef hij onder andere hoe je het perfecte kopje thee zet en hoe de productie van thee in zijn werk gaat. De boeken zorgde voor een enorme theerage in China.

Tijdens de Tang-dynastie (618-907) kwam de thee echt op gang, dat was dan ook de dynastie van Lu Yu. In de Tang-dynastie werd thee eerst voornamelijk door de adel en geleerden gedronken. Later in deze tijd begonnen ook monniken thee te drinken, vooral om wakker te blijven tijdens de meditaties. Later, tijdens de Song-dynastie (960-1279) begon de bovenlaag van de bevolking ook aan het drinken van thee. De theekunst bereikte haar hoogtepunt. Er werden speciale theewedstrijden gehouden: wie kon de beste theesoort van het land vaststellen?
Ook werden de theebladeren gestoomd, tot poeder vermalen en vervolgens in allerlei vormen geperst. De tabletten werden versierd met draken, feniksen en allerlei andere symbolen.
Tijdens de Yuan-dynastie (1279-1368) bereikte de thee echt de hele bevolking. De thee werd tussen 520 en 800 n.Chr. naar Japan gebracht door boeddhistische monniken. De monniken in de kloosters dronken de thee bij het mediteren als stimulerend middel.

De thee was kostbaar en werd eerst alleen door de keizerlijke familie en de adel gedronken. Pas veel later, in de 12e eeuw, werd thee ook door het Japanse volk gedronken.

De weg naar Nederland
De geschiedenis van thee in Nederland begon in 1610, toen Nederlanders de eerste lading naar Europa brachten. De V.O.C, een Nederlandse handelscompagnie, kreeg na veel moeite van de Chinese autoriteiten toestemming om thee te verhandelen. Na een tijdje ontstonden er echter politieke problemen, waardoor de V.O.C nvocaar Java ging om door te kunnen gaan met de handel. Via de Chinese handelaren op Java kwam de V.O.C zo aan de thee en andere Chinese producten. Later begonnen de Nederlanders ook zelf theeplantages aan te leggen op Java. In de achttiende eeuw werd theedrinken pas echt populair in Nederland. Daarvoor was thee echt een eliteproduct en alleen bestemd voor de rijken. Ze bouwden speciale theekoepels in de tuin om daar goed van hun kopje thee te kunnen genieten. Pas na een tijdje werd het ook voor de middenklasse een gewoonte om thee te drinken.
De gedachte van thee als medicijn werd losgelaten en thee werd voornamelijk gedronken omdat het lekker was en omdat het een sociale bezigheid was geworden.

Thee als medicijnbancha
Toen de mensen voor het eerst kennis maakten met thee, dachten ze dat het om een medicijn ging. De dokters schreven het voor als medicatie, ze gaven er allerlei wondereigenschappen aan, zoals dat het angsten zou verdrijven en dat het je slimmer zou maken. Ook in Nederland werd het in de zeventiende eeuw voornamelijk gebruikt als geneesmiddel.
Tegenwoordig is thee alleen een lekkere drank met veel gezondheidsvoordelen!

FEIT : Nederland was één van de eerste Europese landen die thee vanuit Azië importeerde. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *